Geslaagde bijscholing “Downstart” in Leeuwarden

In het hol van de “Leeuw(arden)” bij de Elfstedenhal kwam op dinsdag 13 februari een groot aantal trainers bij elkaar voor de bijscholing “Downstart/3puntsstart”. Alle schaatsverenigingen uit Friesland (en uit andere delen van het land) waren vertegenwoordigd, mede dankzij de inzet van regiocoördinator Friesland, Jan Boelen.

Wie anders dan Jurre Trouw heette de zaal welkom: de eerste schaatser die officieel in Nederland, in de jaren negentig, deze vorm van start aan het breed publiek liet zien.

Terwijl het ijs op de kleine baan beneden werd geprepareerd en de laatste koffie werd genuttigd, liet Jurre de elf stappen zien waarmee je de downstart van begin tot eind kunt laten oefenen. Foto’s en filmpjes kwamen hierbij voorbij, met veel slow motion beelden.

Jurre: “Iedereen probeert het geheim van deze onorthodoxe startvorm te ontrafelen.” Maar, is het echt zo vreemd, zo ongewoon? Volgens Jurre is het in feite juist een meer natuurlijke manier van starten. “Je staat gelijk goed gepositioneerd in de rijrichting met je lichaam, je heupen en je schaatsen. Je staat veel stabieler en minder bibberig. Je gaat weg van laag naar hoog in tegenstelling tot bij de klassiekere start.”

Het ging er deze avond in Leeuwarden niet om te discussiëren over welke vorm van start beter is, maar om te ervaren, te leren en vooral de handvatten te krijgen om je (jonge) schaatsers allebei de startvormen aan te kunnen bieden.

Het half uur inleiding was snel voorbij. Iedereen was al in schaatskleding en ging snel naar beneden voor de praktijk, mét een hand-out van het elfstappenplan. In groepen van vier met het A4tje in de hand, ging iedereen deze stappen na op het ijs. Jurre kwam overal langs, gaf feedback, demonstreerde zelf en gaf waar nodig extra uitleg. Ben je rechtsvoetig, dan zet je je linkerschaats voor, op 30 graden t.o.v. de startlijn. Er werd geoefend met de knievariant en de standvariant. Het gewicht zo veel mogelijk op je hand/vingers laten rusten. Tegen het wegglijden van de hand, had Jurre een materiaaltrucje op de vingertoppen van zijn handschoenen geplakt. Wat voorzichtig, onwennig, wegglijdend, wegsprintend, steeds meer met grip op de schaatsen, dan variërend, opnieuw proberend, experimenterend, luisterend naar de feedback van de groepsmaatjes, werd er geoefend en verbeterd. Zestig minuten was lang genoeg om het enigszins onder de knie te krijgen. En nu verder: oefenen, oefenen en oefenen.

Het kan onwennig voelen, het kan ook spierpijn geven na de eerste keer, het kan leiden tot gespreksstof met je pupillen. Kiezen tussen verschillende technieken geeft je pupil meer kans dat hij optimaal kan presteren in dit eerste deel van de wedstrijd.

Weer terug in de zaal, werd nog even nagepraat over de bevindingen van de avond. Conclusie: een zeer zinvolle bijscholing, omdat veel schaatstrainers te weinig geen kennis van deze manier van starten hadden. Vanaf nu kunnen deze trainers ook de downstart goed meenemen in het leerproces aan hun pupillen.

Op naar 28 februari, waar Jurre ook in Den Haag een zelfde bijscholing zal verzorgen voor ons!

Reacties zijn gesloten.