3e Schaats- en Inline-skate trainerscongres geslaagd!

In het weekend van 19 en 20 april vond de ledenvergadering van de NSTV, gecombineerd met een lezing en het trainerscongres plaats in Hoevelaken. Een succes!

Het begon al op vrijdagavond, met een enerverend betoog van topsportfysioloog Jos Geijsel. Met argumenten en onderzoeksconclusies waardoor het de vraag is of tapering-off in het schaatsen wel de juiste manier van periodisering is, hield hij de deelnemers aan zich gekluisterd. Velen zullen dan ook uitkijken naar het vervolg in de Masterclasses van 5 en 12 juni in Heerde en Leiderdorp!

Na deze lezing de jaarlijkse ledenvergadering, waarbij een groot aantal leden aanwezig was om het reilen en zeilen van de vereniging te bespreken en te discussiëren over aanverwante onderwerpen.

Jac Orie

Jac Orie

Zaterdag begon het congres, dat samen met de KNSB en NLcoach werd georganiseerd, met een presentatie door Jac Orie. Met een inspirerend verhaal en zeer duidelijke uitspraken zoals we die van hem gewend zijn, gaf hij zijn visie over team, management en coaching. Dat Orie veel (wetenschappelijke) kennis in huis heeft, wist iedereen al, maar dat hij ook zo’n boeiend verteller was, nog niet en zo zat de zaal aan zijn lippen gekluisterd!

Daarna volgden in twee sessies vier verschillende workshops. Ook daar werd volop kennis uitgewisseld en discussies gevoerd.

Workshop 1: Multidisciplinair trainen
door Jeroen Otter

Jeroen Otter

Jeroen Otter

Otter nam de deelnemers op eenzelfde inspirerende manier mee in zijn verhaal als Orie in de plenaire sessie. Ook deze workshop had van de deelnemers nog veel langer mogen duren. Hij nam de groep mee in zijn visie over trainen. Opvallend was zijn mening dat bij langebaan te veel op het fysieke vlak wordt gefocust en te weinig op nadruk op de techniek ligt. Otter is groot voorstander van multidisciplinair trainen, waarbij het gaat om trainingsvormen die zo dicht mogelijk bij het schaatsen liggen. Met zijn creatieve voorbeelden en het ‘out of the box denken’ zette hij de deelnemers aan het denken om ook zelf aan de slag te gaan met nieuwe oefeningen om zo eventuele problemen bij de eigen schaatsers op te lossen.

Workshop 2: Core stability in de praktijk
door Jora Wolfgram
De workshop van Jora Wolfgram was zeer praktijkgericht. De deelnemers konden meteen aan de slag en hebben aan den lijve mogen ondervinden hoe het staat met hun eigen stabiliteit. Voor de meesten was het toch wel even werken. Er kwamen veel verschillende oefeningen aan bod. De meeste oefeningen waren wel bekend, maar wat vooral leuk was, waren de varianten op de bekende oefeningen. Deze waren minder saai en spreken dus meer aan om te doen tijdens de trainingen.

Workshop 3: Starten en accelereren
door Peter van de Rol Brouwer

Peter vd Rol Brouwer

Peter vd Rol Brouwer

Peter ging niet zo zeer op het starten en accelereren zelf in, maar vooral op het differentieel leren ervan. Leren is aanpassen: aanpassen aan wat er van je wordt verwacht. Zijn visie is dat een schaatser beter impliciet leert dan expliciet. “Imiteren en uitproberen is voor de meerderheid van de sporters veel effectiever dan verbale instructie”, was dan ook de kern van zijn verhaal. Bij elke sporter zal je moeten kijken wat de optimale startpositie voor hem of haar is en wat je kunt doen – wellicht afwijkend van de theorie – om hem of haar zo snel mogelijk te laten starten.

Workshop 4: Tips en trics voor presteren onder druk
door Afke van de Wouw

Afke vd Wouw

Afke vd Wouw

Afke maakte de titel van haar workshop maar al te waar door in haar verhaal steeds met heel concrete tips en trics te komen, niet alleen voor de sporter, maar ook voor de coach. Wedstrijdspanning, ervaren van stress, gedachten in het hoofd, ervaringen in het lijf, denkfouten en -mogelijkheden, alles kwam voorbij. En dit alles met de conclusie: het is een kwestie van trainen en inbouwen in de trainingen.

Kortom, een leerzame dag die zeker voor herhaling vatbaar is. NSTV dankt de KNSB en NLcoach voor de prettige samenwerking en de mogelijkheid op deze manier zo’n mooi congres te kunnen neerzetten voor haar leden!

Op onze (openbare) Facebook-pagina vind je een fotoimpressie van zowel de ledenvergadering als van het congres.

Reacties zijn gesloten.