Bewust hardlopen: een fluitje van een cent

Op dinsdag 7 mei organiseerden we in samenwerking met Pauline van Norden van Bewust in Beweging, de train-de-trainer workshop “Loopscholing voor schaatsers”.

De avond startte met het invullen van een formulier van doelen deze avond en waar je als trainer het lopen voor inzet. Zo had Pauline direct al inzicht in de groep en wat zij voor ogen hadden. Na een theoretische, maar zeer enthousiaste, opwarming in het clubhuis van Avantri (de atletiekclub in Schoonhoven, waar we te gast waren), ging de groep trainers naar buiten de atletiekbaan op. De spieren werden opgewarmd, waarna al heel snel de camera tevoorschijn kwam om alle trainers stuk voor stuk op drie manieren te filmen tijdens een kort loopje: van voor, van achter en van opzij. Deze beelden zouden we later klassikaal met elkaar analyseren.

Na deze 0-meting, zoals Pauline het onderdeel noemde, gingen we aan de slag met het verbeteren van onze houding en manier van lopen. De metaforen vlogen ons om de oren, want “dan beklijft het beter”, aldus Pauline. Van het blazen op een fluitje, rits dicht doen, cent tussen je billen, de staart van Loekie de Leeuw, van alles kwam voorbij.

Steeds weer opnieuw werd naar de overkant van de baan gelopen, met een ander focuspunt. En dat de groep met de minuut vooruit ging, bleek uit de complimenten van de schaatstrainers die vanwege blessures zelf niet konden deelnemen en de lopende trainers dus bestudeerden.

Tot slot eindigden we weer binnen in het clubhuis voor de filmanalyses. Ook hier werd weer vanuit twee perspectieven gekeken: welke tips zijn er voor jou zelf als loper, maar vooral ook hoe kijken we hier als trainer naar en hoe kunnen we tips geven als trainer aan de betreffende loper. Door de praktische tips in het praktijkgedeelte op de baan, konden we Pauline dan ook goed aanvullen en zag iedereen snel wat beter kon en vooral ook wat goed ging.

Het was een intensieve maar zeer geslaagde avond. Iedereen ging naar huis met een rugzak aan kennis. Inmiddels staat een handout met looptips in de Kennisbank. En de deelnemers zelf hebben de link naar de films van deze avond via mail ontvangen.

Nadat het maximum aantal deelnemers van 20 was bereikt, moesten we de bijscholing al vrij snel dichtzetten. Met nog veel leden en niet-leden op de reservelijst, zijn we al aan het kijken naar een tweede bijscholing, elders in het land. Wordt vervolgd dus!

Bedankt, Pauline!

Hier vind je een impressie van de avond.

Reacties zijn gesloten.