Bijeenkomst 12 mei in West: “Wel of geen klapschaatsen?”

Op maandag 12 mei organiseerde de NSTV een bijeenkomst in de Viergang in Pijnacker over materiaal, en dan met name over de keuze van de juiste schaatsen en skeelers voor jeugd.

De opkomst was goed. 17 personen waarvan 7 NSTV-leden, hebben alles kunnen horen en zien over welke schaatsen en skates je de beginnende en gevorderde jeugd kunt adviseren als trainer/begeleider.

Dave van Dam, gewestelijk trainer junioren B bij het gewest Zuid-Holland en eigenaar van de schaatsspeciaalzaak “Dave van Dam Sport” in Stolwijk, had een tafel vol met schaatsen en skeelers voor ons neergezet, van de kleinste maat voor de beginner tot de grote maten van onze wereldtoppers.

Er werd vooral veel aandacht besteed aan het materiaal dat je aanschaft voor de beginnende jeugdschaatser. De vaste schaats met hoge schoen en veel comfort kwam als beste keuze naar voren (Viking Unlimited Basic). Deze schaats geeft veel comfort en steun wat belangrijk is voor het schaatsplezier van de jeugd. Goed zittende schaatsen en geen pijn en koude voeten zijn belangrijk bij een eerste kennismaking van de schaatssport.

Er werd natuurlijk ook uitgebreid stilgestaan bij de vraag ‘wanneer stap je over op de klapschaats’. Dave benadrukte dat deze keuze eigenlijk voor iedere sporter op een ander moment ligt, afhankelijk van de schaatsvaardigheid. Ook zeker niet onbelangrijk zijn de al dan niet gewenste sociale aspecten die meespelen binnen trainingsgroepjes als iemand op klappers gaat rijden en anderen dat ook willen maar er nog niet aan toe zijn. Naarmate je ouder wordt, is de keuze voor een schaats vele malen groter en kom je als wedstrijdschaatser altijd uit bij een verstelbare klapschaats.

Bij de skates/skeelers ligt het iets anders. Na de normale skates die bij elke sportwinkel en warenhuis te koop zijn, kom je voor de gevorderde jeugd al snel uit bij de verstelbare skeeler met eerst drie en later vier wielen.

Aan het einde van de avond kon iedereen nog even kijken en voelen aan de schaatsen en skeelers en ging iedereen om 22.00 uur na een avond vol indrukken en informatie naar huis.

Dave, bedankt voor al je input!

Bijeenkomst Materiaal 12 mei 2014

Reacties zijn gesloten.