Workshop ECO-coachen: “Ontregelen is cruciaal voor ons brein”

Op woensdag 28 november organiseerden we weer een bijscholing over ECO-coachen. Dit maal in Den Haag waar een kleine, maar enthousiaste groep trainers op af was gekomen. Samen met ECO-coach Henk Hospes (hoofdcoach gewest Friesland) triggerde Tjalling van den Berg de deelnemers met onverwachte opdrachten en uitspraken waar je soms twee keer over na moest denken.

Het begon er al mee dat alle deelnemers moesten opstaan en elkaar eens in de ogen moesten kijken en een welgemeend compliment moesten geven. Daarna ging je op een andere plek zitten dan waar je begonnen was.

Het tweetal vormde een duo dat elkaar goed aanvulde. Met de theorie van Tjalling, gaf Henk voorbeelden waarmee hij in de praktijk is omgegaan binnen zijn team van het gewest Friesland.

“Ik ben ECO-coach omdat ik elke dag beter wil worden”, was het eerste wat Henk vertelde. Hij maakte voor het eerst kennis met het ECO-coachen toen hij in de turnhal kwam trainen met zijn schaatsers. Schaatssprongen op de trampoline, oefeningen op de evenwichtsbalk. Allerlei vernieuwende oefeningen die je mee kunt nemen in je beweging. Daar begon het mee.

Tjalling vulde aan: “Kijk eens bij andere sporten. Daar krijg je op fysiek en mentaal niveau weer eens andere inzichten”. “Het ontregelen van jezelf is cruciaal voor je brein”, vervolgde hij. Elke dag weer zoeken naar vernieuwing. Waar kan ik mij vandaag in verbeteren? De wet van de vernieuwing: We doen heel veel van hetzelfde te lang. Zorg voor variatie. Hoe leert iemand met zijn fouten omgaan en weer te herstellen. Het gaat veel op de automatische piloot. Dat moet je ontregelen. “Loop bijvoorbeeld eens achteruit de trap af”, was zijn tip. “Dat is trouwens ook nog eens goed voor schaatsers, je traint immers je hamstrings.”

Maar ook de kunst van het vragen stellen kwam voorbij gedurende avond. Vragen en doorvragen. Verdiepen in je schaatsers (en medemens).

De drie A’s (Aandacht, Accepteren, Aanpassen) kwamen langs, en Henk liet zien hoe hij de vier P’s (Plezier, Passie, Pijn en Prestatie) in zijn team heeft geïntegreerd.

Te veel om te beschrijven, maar dat het een boeiende, inspirerende avond was, dat is wel zeker. Alle trainers gingen naar huis met het voornemen direct de volgende dag iets te vernieuwen… Triggeren dat brein!

In de kennisbank vind je de presentatie van de avond.

En hier vind je een kleine foto-impressie.

Reacties zijn gesloten.