Boeiend Jaarcongres NSTV

Op zaterdag 14 april vond het jaarlijkse congres plaats dat de NSTV samen met NLCoach en de KNSB organiseerde in de vergaderaccommodatie van Epe. Zo’n tachtig trainers, vooral uit het schaatsen, waren naar de Veluwe gekomen om kennis op te doen.

 Na de openingswoorden van NSTV-voorzitter Johan Boonstra, gaf Peter Kolder zijn visie op ‘talent naar de top’. Hij deed dit door het verhaal te vertellen over de totstandkoming en werking van de schaatsploeg van op=op, inmiddels ‘Corendon’. Passie en visie waren hierbij de woorden die opvielen. Ook voor het komend seizoen heeft de ploeg weer vernieuwende ideeën en plannen. Zijn presentatie.

Daarna verspreidden de deelnemers zich over vijf verschillende workshops.

Workshop 1: Techniek
De workshop Techniek van Aard van der Wulp begon met een interactieve opdracht waarbij er in groepjes gediscussieerd werd over de schaatstechniek van het rechte stuk, de bocht en de start. En er was veel discussie, want iedere trainer heeft een visie op techniek. Het “werkdocument” van de KNSB blijkt altijd wel weer aanpassingen te kunnen gebruiken, door menig deelnemer werden dan ook zinvolle tips aangedragen.
Beide sessie liepen vreselijk uit de hand qua tijd, want: over techniek raak je nooit uitgepraat.

Presentatie Aart van der Wulp

Workshop 2: Action Type
Bennie Douwes, docent Action Type Academy, nam de deelnemers aan zijn workshop mee in de werking van ‘bewegingsvoorkeuren’. Iedereen heeft zijn eigen onbewuste voorkeuren. Daar waar MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) dit benadert vanuit alleen de cognitieve kant, doet Action Type dit ook vanuit de motorische. Uit vier paren van tegenstellingen werd ieders voorkeurstype bepaald, waarna er wat testjes en voorbeelden gegeven werden waarbij getoond werd dat je motoriek aansluit bij jouw onbewuste voorkeuren. Als je als coach weet wat voor type jouw sporter is, kun je daar beter op inspelen.

Presentatie Bennie Douwes

Workshop 3: Specifieke krachttraining
Ook Jeroen Rietvelt wist de deelnemers te boeien. Hij ging in op de begrippen kracht en vermogen en waarom krachttraining belangrijk is. Zo verbetert niet alleen de functionele kracht en vermogen, stabiliteit en balans, maar kan het ook helpen bij het verbeteren van links/rechts verschillen, het verbeteren van zwakke punten door bijv. een blessure.
Hij ging in op de effecten van krachttraining en over de opbouw (piramide) van de invulling van krachttraining, dus wat is je basis voordat je met de volgende stap kunt beginnen. Ook gaf hij aan hoe je al vroeg met (speelse vormen van) krachttraining kunt beginnen en hoe je dit in jaren kunt opbouwen. Tot slot gaf hij diverse voorbeelden van oefeningen en variaties in een training.

Presentatie Jeroen Rietvelt

Workshop 4: Voeding en vitaliteit
Teuni Verhagen vertelde over hoe belangrijk voeding is voor een gezond lichaam. Wat duidelijk werd tijdens de workshop is dat goede voeding de basis is voor een topsporter. Daarnaast kan hij tijdens zware trainingen en wedstrijden zijn dieet aanvullen met specifieke sportvoeding en sportdrank. Indien nog nodig kunnen voedingssupplementen worden gebruikt. Maar in principe zal de gezonde en gevarieerde voeding voldoende zijn om de nodige vitaminen, mineralen en andere bouwstenen binnen te krijgen.
De deelnemers weten nu hoeveel koolhydraten er in een banaan zitten en dat je beter een rijpe banaan kan eten. Dat een vis net zoveel vet bevat als een hamburger, maar dan wel de goede onverzadigde vetten. Dat je beter geen melk kan drinken tijden de lunch ivm met de opname van ijzer. En dat je door het eten van ‘slowfood’ minder snel honger krijgt.

Presentatie Teuni Verhagen

Workshop 5: LTAD-model als kapstok voor talentbegeleiding
In deze workshop ging Jeroen van de Lee (bewegingswetenschapper, trainer Hart-schaatsploeg, medewerker KNSB) allereerst in op de begrippen talentherkenning en talentontwikkeling. Daarna werden de huidige belemmeringen om talenten succesvol op te leiden genoemd, zoals het kortetermijndenken (succes nu), overdracht en communicatie tussen trainers, gewestelijke structuur en selectiebeleid. De aanwezigen herkenden deze belemmeringen:
·  “Sporters worden na een jaar minder presteren uit een selectie gegooid.”
·  “Je moet je als trainer al vroeg richten op successen boeken met je pupil, anders komt die sporter niet meer in Jong Oranje.“
De kapstok voor talentontwikkeling is het meerjarenopleidingsplan. In dit plan is in elke fase en voor elk onderdeel beschreven waar het accent op ligt. De aanwezigen werden op basis van die dag eerder gevolgde workshop ‘techniek’ of ‘kracht’ gevraagd om voor elke ontwikkelingsfase langebaan te beschrijven waar het accent op ligt. Interessant was om te zien dat we gezamenlijk tot een indeling komen die ons allemaal aanspreekt, maar die we niet altijd in de huidige praktijk tegenkomen of uitvoeren.

Presentatie Jeroen van der Lee

Na twee van deze workshops gevolgd te hebben, met tussendoor een lunch- en tevens ‘netwerk’-pauze, kwamen de deelnemers tot slot voor een laatste plenaire sessie in de grote zaal bijeen. Hier sloot Pieter Clausing, manager Sportontwikkeling bij de KNSB, de dag af met zijn visie op ‘Talentontwikkeling bij de KNSB: samen naar de top!”. Vanuit de zaal leverde dit veel discussie op. “Een mooi verhaal, maar dit hoorden we vijf jaar geleden ook”, zo luidden de reacties. “Maar wat gaan we er nou aan doen”. De trainers willen wel samenwerken, maar willen de bestuurders ook?
Als het aan Clausing ligt, gaat die samenwerking steeds beter komen, tussen gewesten, KNSB en verenigingen. Een mooie uitdaging.

Na afloop werd er door verschillende deelnemers nog gebruik gemaakt van een drankje en netwerken in de bar. Het was een zeer boeiende dag. Dank aan alle sprekers!

    

Reacties zijn gesloten.