Boeiende Masterclass door Jos Geijsel

Zowel op 5 juni in Heerde als op 12 juni in Leiderdorp was de opkomst hoog en zette het verhaal van Jos Geijsel de trainers flink aan het denken.

“Think different” was zijn boodschap, waarmee hij zowel de klassieke periodisering als de klassieke droogtraining aan het wankelen bracht met zijn visie op low-impact training.

Klassieke periodisering
De periodiseringsmodellen die veelal in de schaatswereld gebruikt worden, komen oorspronkelijk uit de atletiek, een high-impact sport. Geijsel beargumenteerde aan de hand van theorie en onderzoeken waarom een dergelijke aanpak, waarin je in de wedstrijdpiekperiode de trainingsomvang terugschroeft, voor het schaatsen – een low-impact sport – niet goed is. Conclusie van Geijsel was minder trainen in de zomer en juist meer schaatsuren maken in de winter.

Klassieke droogtraining
Ook de klassieke droogtraining, met sprongen en loopwerk, past niet in de visie van efficiënt trainen voor het schaatsen. “Train zoveel mogelijk zoals je in de wedstrijd bezig bent”, zo gaf hij aan. Sprongen, lopen en krachttraining zijn high-impact trainingen, zijn spierpijngevoelig en hebben daardoor veel hersteltijd nodig. Veel beter daarom is om voor een low-impact sport als schaatsen ook low-impact te trainen: droogtraining op een low-impact manier, fietsen en vooral rolschaatsen.

Beide avonden hingen de deelnemers aan de lippen van Geijsel en werd druk geoefend met de nieuwe trainingsvormen die hij introduceerde. Kortom, bijzonder boeiend en wie weet wat voor ommezwaai dit nog teweeg brengt binnen het schaatsen!

De presentatie van Jos Geijsel vind je in de Kennisbank. En op onze Facebook-pagina vind je een fotoimpressie van beide bijeenkomsten.

 

Masterclass Jos Geijsel
‘Low-impact’ droogtraining in Leiderdorp

Reacties zijn gesloten.