Boeiende workshop “Wat trainen we nu eigenlijk?”

Op vrijdag 6 oktober vond de bijscholing in Breda plaats met het onderwerp “Wat trainen we nu eigenlijk?”. Met dertig deelnemers was er veel belangstelling voor deze bijscholing.

De avond startte met een presentatie door Pieter de Munck, welke met veel aandacht en interesse werd gevolgd en waaraan de deelnemers zelf ook actief moesten deelnemen.

Na een korte uiteenzetting wat de presentatie inhield, werden de trainers in kleine groepjes aan het werk gezet om een schema op te stellen. Het schema was bedoeld voor een schaatser die de 1500m wilde rijden maar geen sterke opening had. De uitwerking van de schema’s werd centraal behandeld en daarna gebruikt in de verdere presentatie.

Daarbij ging Pieter in op de trainingsleer en de anatomie van het gewrichtenstelsel. Hier kwamen ook de energiebronnen ter sprake. Met schema’s werd duidelijk gemaakt wat wel of niet kan in een training. Zo waren er enkele verrassende conclusies met betrekking tot kracht/rust, langduur/rust en interval. De vraag was dat als je gaat rusten bij een langduur training, het dan wel een langduur training is. De interactie vanuit de groep was levendig. Bij een langduur training zal de schaatser moeten leren tijdens zijn activiteit te eten en drinken zonder rust.

Als laatste kwam de stelling omdenken. Wees bewust van wat je traint en kijk naar wat je wilt bereiken en is het doel met deze training wel te bereiken?

Aan het einde van de presentatie werd de vraag om een schema voor de 1500m-rijder die zijn opening wil verbeteren, opnieuw gesteld. Met nieuwe inzichten vanuit de presentatie konden de trainers hier nu anders naar kijken en kwamen her en der andere schema’s naar voren dan vooraf aan de presentatie.

Daarna was het tijd voor praktijk op het ijs. De trainers Leon en Milan lieten de aanwezige trainers mogelijkheden ervaren in het trainen van een 1500m. Na het inrijden (de meesten stonden voor het eerst weer op het ijs) werden er oefeningen gedaan voor training van de verschillende energiebronnen. Ook daar werd er een goede interactie ervaren.

Kortom, een zeer boeiende en geslaagde avond, waarbij de vele positieve reacties met de vraag eindigden: volgend jaar weer?

De presentatie van Peter vind je in de Kennisbank.

  

Reacties zijn gesloten.