Geslaagd Trainerscongres Garderen

Na een constructieve Algemene Ledenvergadering op vrijdagavond 13 juni, waarbij nog even werd stil gestaan bij het 50-jarig bestaan en die voorafgegaan werd door een lezing over Talentherkenning en -ontwikkeling in de sport, vond zaterdag 14 juni het 4e Schaatstrainerscongres plaats. Met een opkomst van 150 trainers en interessante workshops, mogen we deze dag tot een zeer geslaagde bestempelen.

groenewold

Het congres startte met Renate Groenewold, die de zaal meenam naar haar afgelopen jaren als coach, met de bijbehorende belevenissen, uitdagingen en te nemen beslissingen. Groenewold heeft haar coachingsperiode ervaren als ‘spiegel van de sporter’, waarbij je af en toe een prikje moet geven en aan het juiste knopje moet draaien, maar waarbij het belangrijk is dat de sporter zelf meehelpt zijn of haar koers te bepalen.

Een van de belangrijkste competenties van een coach is ‘communiceren’, was haar mening. Zo adviseerde ze de trainers en coaches in de zaal dan ook om vooral aan zichzelf te werken met workshops als NLP, die deze dag ook werd georganiseerd. Daarmee wenste ze de trainers een goed congres toe.

Na dit kijkje in de rugzak van Groenewold, vonden er twee sessies met vijf verschillende workshops plaats:

Workshop 1 – Relatie tussen schaatsefficiëntie en betere prestaties in het schaatsen (langebaan) door Dionne Noordhof, VU Amsterdam
20De ontwikkeling van het wereldrecord op de 1500m wordt voor de helft verklaard door technologische en voor de andere helft door fysiologische ontwikkelingen. Aan de inhouds- en sprintcapaciteit van de sporter is weinig veranderd; de verklarende factor is efficiëntie.

Aan de VU Amsterdam onderzoekt Dionne Noordhof met collega’s waardoor efficiëntie wordt bepaald. In de afgelopen jaren is er onderzoek gedaan naar het vermogen (test op een skeelerband – zie video) en naar de afzethoek van de sporter op het rechte eind, om de effectiviteit van de afzet te bepalen. Onderzoek bij de wereldtop laat zien dat één graad verandering in de afzethoek leidt tot een afname van de snelheid op de 1500m van 0,11 m/s. De conclusie uit het onderzoek tot nu toe is dat sporters moeten trainen op het ontwikkelen en behouden van een kleine afzethoek.

Workshop 2 – ENERGIE meten en beïnvloeden bij jezelf en je sporters door Couleur Locale
Coleur LocaleDeze sessie ging over het ontdekken van je eigen energieverlies en -winst. Aan de hand van een aantal vragen ben je zelf instaat om in een relatief korte tijd te weten te komen waar je energie van krijgt en waar juist niet. Hierdoor krijg je de mogelijkheid daar wat aan te doen.

Door op verschillende vragen te reflecteren van +3 tot -3 krijg je een beeld van hoe je energie krijgt of verliest op een bepaald onderwerp. Uitgangspunt is dat je alleen jezelf kan veranderen en niet een ander…

Workshop 3 – Flexibiliteit vs core stability door Aernout Lubbers, STC Tigra Heerenveen

Lubbers

Het belangrijkste waarom Lubbers core stability prefereert boven rekken en stretchen, is dat het belangrijk is om alle spieren die je gaat gebruiken op spanning te zetten. Met rekken en stretchen zet je ze alleen op lengte.

Lubbers liet de deelnemers vooral zelf ervaren. Welk effect heeft het aanspannen van je spieren op de bewegingsvrijheid en balans? En over het compenseren als je een oefening verkeerd uitvoert, zodat je eigenlijk dus het verkeerde traint en je niet beter wordt. Kortom, voelen en ervaren, (nieuwe) inzichten en praktische adviezen waarmee de trainers zeker verder kunnen.

Workshop 4 – Krachtig communiceren met gebruik van Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) door Pieter Rietbergen, NTI NLP
27NLP betekent letterlijk: Neuro Linguistisch Programmeren, alhoewel Rietbergen zelf liever ‘Processen’ gebruikt in plaats van programmeren. Waar het bij NLP eigenlijk op neerkomt is welke neurale verbinding gebruik ik en welke taal gebruik ik.

Rietbergen vertelde over en liet ons voelen het effect van stemmingen, over prikkels, waarnemen en filteren en over het waarmaken van verwachtingen. Met boeiende verhalen en voorbeelden liep de workshop meer dan uit en had de workshop rustig nog een dagdeel mogen duren.

Workshop 5 – Multidisciplinair aanbod in trainingen door Cees Juffermans, KNSB
Juffermans vertelde over hoe zijn oude shorttrackclub van bijna nul weer een bloeiende club is geworden door meerdere disciplines aan te bieden aan de vooral jonge sporters (shorttrack en iCeesnline skaten).Dit kon alleen worden bereikt door soms tegen heilige huisjes aan te schoppen, maar vooral door uit te gaan van je eigen kracht als vereniging en veel samenwerking te zoeken met anderen.

Basis is volgens hem dat je specialisten zet op de verschillende disciplines: “Ga daarom ook niet schaatsen op inline skates maar pas de juiste techniek toe die bij die sport hoort. Hier zullen de jonge rijders alleen maar beter van gaan bewegen.” Op latere leeftijd kunnen ze dan beter een keuze maken voor hum eigen sport (specialisatie). De aangeleerde verschillende bewegingsvormen zijn voor latere sportbeoefening een winst.

Met tussendoor en na afloop prima gelegenheid om onderling bij te praten en te discussiëren over allerhande (schaats)onderwerpen, vertrokken eind van de middag de meer dan tevreden trainers en coaches weer met een gevuld rugzakje huiswaarts.

De presentaties van de workshops vind je in de Kennisbank achter de login.

Hier vind je een sfeerimpressie van het NSTV-weekend.

15

Reacties zijn gesloten.