Basisoefeningen op skeelers: super avond

Het is een zomerse namiddag, donderdag 18 april, als de bijscholing ‘Basisoefeningen op skeelers’  in Doorn begint. Plaats: de beroemde ijsbaan, bekend van TV,  omdat het de vrijwilligers vaak lukt als een van de eerste banen in Nederland met een laagje natuurijs open te gaan. Voor déze gelegenheid ligt er uiteraard geen ijs, maar een prachtige teerzwarte laag asfalt.

De mannen en vrouwen trainers hebben zich omgekleed. Blote benen en armen, de temperaturen zijn hoog.

Jacolien Vogelzang, met assistentie van haar dochter, introduceert zichzelf in een paar minuten. Ze heeft een stapel kaarten in haar hand: “dat zijn spiekbrieven, anders raak ik het overzicht kwijt. Maar ik wil ook jullie op- en aanmerkingen erop noteren”.  De stapel is ook hard nodig: in niet minder dan twee uur lopen de trainers tientallen oefeningen door, proberen ze ze zelf uit, komen inderdaad met extra input of andere suggesties en worden door Jacolien meegenomen in de wereld van het skeeleren. Vooraf werd gezegd dat het oefeningen voor de jeugd zouden zijn,  maar in de praktijk zijn deze oefeningen ook prima met volwassenen te doen.

We bouwen het op: skate-vrij maken, balans en stabiliteit, behendigheid, bochten. Aha… hier een goede uitleg over het verschil tussen skeeleren en schaatsen, namelijk dat je bij schaatsen je been veel meer onderdoor kunt duwen/strekken terwijl bij skeeleren zorgt dit voor meer gevaar. Je kunt bij het skeeleren je ‘onderdoor-voet’  beter vlakbij de andere houden. Een goede demo volgt en laat zien hoe de wielen ook voor extra druk zorgen indien je de bocht goed neemt.  Er komt nog meer: schans springen, een gecombineerd spel, andere complexere spelvormen.

Als de zon achter de bomen is gezakt, sluiten we de avond met een spelletje balletje gooien, ‘tikkertje’, ‘staart pakken’ enz enz. Allemaal op skeelers: iedereen is in een paar uur zover gekomen dat hij/zij in staat is een partijtje voetbal en hockey op skeelers te spelen.

Bedankt Jacolien, het was super!

NB: de oefeningen zijn uitgewerkt en staan in de Kennisbank.

         

Reacties zijn gesloten.