Geslaagde Masterclasses Jeroen Otter

Op woensdag 26 en donderdag 27 november organiseerden we in Heerde resp. in Breda een masterclass onder leiding van Jeroen Otter met als thema “Multidisciplinair trainen”. Beide masterclasses trokken en volle zaal!

Op zijn enthousiaste manier gaf Jeroen Otter de aanwezige trainers een kijkje in de keuken van de shorttrack. Het onderwerp “multidisciplinair trainen” gaf de ruimte tot veel diverse invalshoeken. Voor langebaantrainers een interessante invalshoek was dat vanuit de shorttrack veel meer aandacht is voor het materiaal in elk opzicht. Schoenen, bruggen, plaatsing van buizen, benden en ronden toegesneden voor elke baan en op elk ijs.  Experimenteren zit veel meer bij shorttrackers in de “genen” dan op de langebaan. Typerend: bij Formule 1 wagens wordt ook de afstelling aangepast op het circuit.

Maar ook aandacht voor de manier van trainen: de hersteltijd van intensieve arbeid hangt niet af van de intensiteit er van, maar van hoe vaak je een inspanning kunt uitvoeren. Het trainen van de relay bij shorttrack levert een dusdanige arbeids/rust verhouding op dat er zeer intensief kan worden getraind, maar dat ook de volgende dag dezelfde training nog eens kan worden herhaald. Ook in andere disciplines zoals skeeleren en langebaan kunnen dergelijke trainingsvormen goed worden toegepast.

Meer interdisciplinaire voorbeelden passeerden de revu, zoals bijvoorbeeld ijshockey, wat een perfecte training voor sprinters kan zijn. Ook werd gekeken naar verschillen in lichaamsbouw en stijl van schaatsen, waarbij net zoveel overeenkomsten dan wel verschillen werden geconstateerd.

Illustratieve beelden met toelichting van Jeroen gaf veel stof voor twee inspirerende en interactieve bijeenkomsten die nog veel langer dan de beschikbare tijd hadden kunnen duren.

Breda07aHeerde01Meer foto’s op onze (openbare) Facebook-pagina.

 

Reacties zijn gesloten.