Geslaagde praktijkbijeenkomst in Kardinge!

Hoe krijg je 35 trainers enthousiast bezig op de ijshockeybaan in Kardinge? Daar hadden Ingo Bos, Egbert Post en Jacob Hartog wel een antwoord op: aan het werk met elkaar. Net bekomen van de prachtige wedstrijden in Kardinge om de KNSB-Cup, hadden de trainers van YVG en de NSTV zich verzameld op de tribune van de ijshockeyhal. Er moest even geïmproviseerd worden omdat heel Kardinge in bezit was genomen door de KNSB. Na een kort welkom legden Egbert Post en Ingo Bos uit wat ze zouden gaan doen.

Egbert ging in op het gebruik en de toestand van het materiaal met in het bijzonder aandacht voor goed gebruik en afstelling van de klapschaats. Hij demonstreerde het gebruik van de aquabag. Je kunt er specifiek krachtoefeningen mee doen en kracht/coördinatie/core oefeningen. Ook kun je het goed gebruiken om jeugd al vast klaar te stomen voor krachttraining op een verantwoorde manier.

Ingo ging in op de systematische manier van trainen van onder naar boven met aandacht voor enkel, knie enzovoort. Hij zou met name de bocht en de start oefenen. Hij had een oefenmatje “Airex Balance-pad” voor balansoefeningen om de spieren rondom het enkelgewricht te trainen, als alternatief voor het tandenpoetsen op één been.

Jacob legde uit dat bij deze bijscholing met “basis” niet zozeer beginniveau wordt bedoeld maar meer: wat is fundamenteel voor elke schaatser. De trainers konden nog zaken roepen waar zij aandacht voor vroegen: tips om recht op de schaats te staan en om goed over (of is het nu boven) te komen. De strakke leiding zorgde ervoor dat er niet teveel gediscussieerd werd, want o, als die trainers eenmaal los komen, heb je ze nog niet weer stil.

Op het ijs werden om en om door twee groepen oefeningen gedaan en tips gegeven voor trainingen aan recreanten, jeugd en wedstrijdrijders. De oefeningen en tips van Egbert en Ingo sloten mooi op elkaar aan.

Egbert gaf vooral tips hoe je de schaatser bewust maakt van elk aspect van het rijden. In vier stappen ervaar je vanuit de basis stapsgewijs hoe je de klapschaats efficiënter kunt gaan gebruiken: eerst op je hak en daarna in de eindfase op een natuurlijke manier de enkelstrekking laten gebeuren. Daardoor wordt de totale afzet effectiever. Opvallend was, zeker in het begin de eenvoud van de oefeningen en daarbij de nadruk op de concentratie. Het maakt voor Egbert niet uit of de pupil een wedstrijdrijder, recreant of jeugdschaatser is, terug naar de basis en vandaar uit bij herhaling opbouwen is voor ieder van belang.

Ingo begon enthousiast met de bochtoefeningen: met de emmer naast je, een goede “Verstappen-bocht” rijden en daarna de start: “Als een tijger op je prooi afgaan”. Hij gaf ondertussen nuttige tips: ellebogen op de knie, duimen onder je kin, dat geeft je controle voor de goede houding en ook voor in de bocht: rechter elleboog naar linker knie.

Een korte evaluatie: iedereen oogde tevreden, er werd geroepen: “Vaker doen” en “Op het ijs daar leer je van”. En per mail: “De clinic van afgelopen zondag vond ik erg leuk en leerzaam. Goed geregeld allemaal, lekkere broodjes, interessante “trainers”, leuk om oude bekenden weer te treffen.”

Jacob sloot af dat men altijd tips voor dit soort activiteiten naar hem of naar de NSTV kan mailen. De goede samenwerking tussen YVG en de NSTV is vast een goede basis voor een jaarlijks vervolg.

003-9_b 004-8_b

Reacties zijn gesloten.