Intensieve masterclass ‘Snelheid op alle fronten’

Op zaterdag 25 mei vond de Masterclass ‘Snelheid op alle fronten’ plaats, verzorgd door oud topsprinter en olympisch coach Errol Esajas in zijn eigen sportcentrum in Rotterdam.

Na een heel kort stukje theorie, waarbij Errol vooral op zoek ging naar de achtergrond, kennis en het leerdoel van de aanwezige trainers, nam hij de groep al snel mee naar de zaal waar volop attributen klaarstonden. Snelheid is één van de motorische vaardigheden en kan niet zonder de andere vier ontwikkeld worden. Juist ook die andere motorische vaardigheden moeten in Errols visie dan ook volop aandacht krijgen om snelheid te kunnen genereren: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Samen met zijn eigen vroegere trainer Huib van Enkhuizen, liet hij ons dat ervaren deze middag.

Een pittige warming-up in spelvorm, in te zetten voor jong en oud, gaf aan dat we deze middag niet stil zouden zitten. Een reksessie volgde om de lenigheid te vergroten en vooral adviezen voor de uitvoering ervan. Rekken met een rechte rug in plaats van een bolle rug. Het doel van de oefening. Wat wil je ermee bereiken, welke spiergroep wil je rekken en waarom? Eerst statisch, daarna dynamisch. Zodat je daarna direct klaar bent om aan de slag te gaan.

En dat gold ook voor ons. Er volgden enkele uren oefenen met en ervaren van oefeningen gericht beweeglijkheid, coördinatie, snelheid en in mindere mate kracht. Met overal steeds de vraag ‘waarom deze oefening’, ‘wat kun je ermee’ en steeds weer de uitdaging aan de schaatstrainers: ‘en maak hem nu eens schaatsspecifiek: hoe zou jij dit soort oefeningen in kunnen zetten voor jouw schaatsers?’.

Dat de coördinatie bij sommige oefeningen nog niet zo makkelijk was, bleek wel uit het gezucht en gesteun van sommige trainers: “Ik dacht dat ik coördinatief wel goed was, maar dat valt tegen”. En het leverde volop inspiratie en discussie op bij het schaatsspecifiek maken van de verschillende oefeningen.

Na een zeer intensieve en lange middag die voorbij vloog, en met tassen vol met inspiratie (en mogelijk wat spierpijn de dag erna), gingen de trainers na afloop enthousiast naar huis.

                

Reacties zijn gesloten.