KNSB Verenigingendag

Workshops

Tijdens de KNSB Verenigingsdag van dit jaar is er voor het eerst een inspiratiesessie om kennis te maken en succesverhalen uit te wisselen met mensen in vergelijkbare functie of verenigingskenmerk. Daarnaast is er, zoals ieder jaar, een brede variatie aan boeiende workshops en plenaire sessies. Denk bijvoorbeeld aan een workshop ‘Als vereniging aan de slag met Inline-skaten’, ‘Introductie in Social Media voor verenigingen’, ‘Maatschappelijke stages bij verenigingen, grote kansen!’ of ‘Belastbaarheid van jeugd’. U kunt drie van de 18 workshops kiezen – twee voorkeur en een reserve. Deelname aan de KNSB Verenigingsdag is geheel kosteloos.

Workshop 11 – Positief coachen
Workshop 12 – De werking van het brein in relatie tot het verbeteren van sportprestaties
Workshop 13 – Update ontwikkeling nieuwe schaatsvaardigheidstesten jeugdschaatsen
Workshop 14 – Doping…toch niet relevant voor míjn sport??
Workshop 15 – Hoe maak je een goede bewegingsanalyse?
Workshop 16 – Hoe maak je een goed trainingsjaarplan op verenigingsniveau?
Workshop 17 – Inline-skaten versus schaatsen
Workshop 18 – Belastbaarheid van jeugd 

Workshop 11 – Positief coachen Door: Ewald van Kouwenberg, Stichting Positief Coachen
Interessant voor: bestuurders en trainers/begeleiders alle niveaus
Wat zeg je vlak voor een spannende wedstrijd? Wat doe je als de training niet loopt? Hoe ga je om met blèrende ouders langs de kant? Positief Coachen is een programma voor trainers en coaches in de sport om hun spelers effectief te begeleiden. Wetenschappelijk onderbouwd, gestoeld op praktijkervaringen van topcoaches en gegoten in een aantrekkelijke vorm. Het leidt aantoonbaar tot betere prestaties, meer vrijwilligers, minder drop-outs van pubers, en meer sportiviteit en respect. Een beweging van professionals, waaronder wetenschappers, opleiders bij sportbonden, onderwijsspecialisten en bedrijfstrainers, brengt in Nederland en Vlaanderen het verhaal achter Positief Coachen naar het grote publiek.

Workshop 12 – De werking van het brein in relatie tot het verbeteren van sportprestaties Door: T. Kramer MSc en M.de Greef MSc, Centrum voor bewegingswetenschappen UMCG, Rijksuniversiteit Groningen
Interessant voor: verenigingstrainers en gewestelijk trainers
De workshop ‘De werking van het brein in relatie tot het verbeteren van sportprestaties’ gaat over het onderscheid wat er bestaat tussen sporters. Welke kenmerken hebben topsporters/toptalenten t.o.v. sporters die minder succesvol zijn? Wat heeft het brein hiermee te maken en hoe beïnvloed het brein de prestaties? Het begrip wat hierbij ter sprake zal komen is zelfregulatie in de prefrontale cortex in de hersenen. De workshop wordt door Tamara Kramer zeer praktisch aangeboden zodat je als trainer-coach eenvoudig de vertaling kan maken tussen de theorie en praktijk.

Workshop 13 – Update ontwikkeling nieuwe schaatsvaardigheidstesten jeugdschaatsen Door: Werkgroep ontwikkeling schaatsvaardigheidstesten
Interessant voor: bestuurders en jeugdschaatsbegeleiders
De KNSB werkt al enkele jaren met een aantal proeven voor het diplomaschaatsen te weten, de slalomproef, de start –en remproef en de langebaanproef. In de huidige proeven staat met de name de snelheid centraal en wordt minder aandacht besteed aan de uitvoering van de proef en de vaardigheid die een kind laat zien. In samenwerking met een aantal verenigingen die zelf proeven en/of beoordelingscriteria hebben ontwikkeld is de KNSB bezig met de ontwikkeling van nieuwe proeven die minder gericht zijn op snelheid en meer gericht op de techniek. Tijdens deze workshop geven we je graag inzicht in de ontwikkelingen tot zo ver en is tevens de mogelijkheid de werkgroep van feedback te voorzien.

Workshop 14 – Doping… toch niet relevant voor míjn sport?? Door: Bart Coumans, Dopingautoriteit
Interessant voor: bestuurders, verenigingstrainers en gewestelijk trainers
Zeker wel! In iedere sport spelen vragen als: • Hoe vraag ik dispensatie aan bij gebruik van medicijnen? • Hoe ‘onschuldig’ is het roken van een jointje? • Welke rechten en plichten heb ik bij een dopingcontrole? De workshop doping gaat dus verder dan een bespreking van de dopingregels: wat mag wel en wat mag niet?

Workshop 15 – Hoe maak je een goede bewegingsanalyse? Door: Martijn Carol, docent KNSB
Interessant voor: verenigingstrainers
Schaatstraining geven is voor veel trainers al een uitdaging genoeg. In deze workshop laten we zien dat we met video camera en software een aantal taken van een trainer uit handen kunnen nemen. Er worden diverse praktijkvoorbeelden doorgenomen om video als hulpmiddel te gebruiken. Dit zodat je niet alleen meer tijd hebt om jouw schaatsers te begeleiden, maar ze ook meer van de schaatstechniek kan laten leren. Tijdens de workshop wordt laten zien dat je met video veel meer kan doen dan alleen techniekanalyses en we gaan we de diverse problemen die vaak voorkomen bij het gebruik maken van video tijdens trainingen doornemen. Deze workshop heeft als doel je taak als trainer beter te kunnen uitvoeren en het analyseren van de videobeelden sneller en efficiënter te laten verlopen.

Workshop 16 – Hoe maak je een goed trainingsjaarplan op verenigingsniveau? Door: Drs. J. Rietvelt, inspanningsfysioloog
Interessant voor: verenigingstrainers
Het maken van een jaarplan voor een groep schaatsers op verenigingsniveau kan soms nog vrij lastig zijn. In deze workshop worden de basisprincipes voor het maken van een goede periodisering op macro niveau nog eens opgefrist en worden je praktische handvatten aangereikt voor het maken van een jaarplan.

Workshop 17 – Inline-skaten versus schaatsen; Door: Jan-Martien van de Wetering, Docent KNSB
Interessant voor: verenigingstrainers en gewestelijk trainers
Menigeen zal het niet ontgaan zijn dat steeds meer verenigingen het inline-skaten omarmen en dat de KNSB naast de opleidingen voor schaatstrainers een aanbod heeft ontwikkeld voor opleidingen tot inline-skate trainer. In deze workshop wordt uitleg gegeven welke verschillen er nu eigenlijk tussen de twee disciplines bestaan. En wordt ingegaan op de trainingsaspecten en technisch aspecten waarin de twee disciplines elkaar kunnen versterken.

Workshop 18 – Belastbaarheid van jeugd; Door: Niels Veldhuijzen
Interessant voor: verenigingstrainers en jeugdschaatsbegeleiders
Jeugdsporters dienen, op het fysieke vlak, op een verantwoorde wijze begeleid te worden. Hierin spelen leeftijd en lichaamsbouw logischerwijs een belangrijke rol. Welke invloed heeft fysieke belasting binnen diverse leeftijdsfasen en hoe speel je daar als trainer-coach op in? Het is voor iedere trainer-coach belangrijk te weten waar de grens wat betreft de belastbaarheid van jeugdsporters ligt. In deze workshop zal inzicht gegeven worden hoe je jeugd optimaal kan belasten zodat er betere prestaties mogelijk zijn.

Zie voor meer informatie en inschrijven: http://www.knsb.nl/bond/nieuws/2011/inschrijving-knsb-verenigingsdag-geopend/

 

Reacties zijn gesloten.