Kosta Poltavets: over kniehoek, druk en timing

Op vrijdagmiddag 23 april presenteerde Kosta Poltavets ons zijn visie over de schaatstechniek. Met 69 deelnemers had hij een groot publiek en dat was niet voor niets.

Op basis van de presentatie die hij in 2010 gaf aan de Russische coaches nam hij de trainers mee in zijn verhaal. Want: die basisprincipes van toen in de techniek, die gelden nog steeds. En dat techniek zijn passie heeft in zijn leven als trainer en coach, werd tijdens zijn lezing maar al te duidelijk. Steeds weer opnieuw kwam hij terug op de basisbepalingen in de techniek. Basisprincipes die voor elke schaatser van elk niveau gelden: een kniehoek van 75-90 graden en je onderbuik tegen je bovenbeen. Oftewel, “de romp moet altijd plat zijn”, zo benadrukte Kosta diverse keren. Komt de romp omhoog, dan heb je zoveel meer weerstand, dat kost veel meer kracht en energie en dus treedt vermoeidheid veel sneller op.

Die dynamische positie kun je niet (alleen) op het ijs tot stand brengen. Dit moet je geleidelijk aan trainen in droogtraining en schaatsplanken. Steeds weer terugkomend op die belangrijke basisprincipes gaf hij aan waarom shorttrack, inline, droogtraining en schaatsplanken zo belangrijk zijn voor het verbeteren van je schaatstechniek.

Hij nam ons mee in afzet, druk en timing. Over de opbouw van voorspanning en het verhogen daarvan door de valbeweging, waarbij je eerst een excentrische en daarna een concentrische contractie hebt. Hoe belangrijk de bijhaalknie is om de druk op te bouwen. Over de samenwerking van drie verschillende bewegingen om de timing te laten kloppen. Over het plaatsen van de lichaamsmassa gelijk boven de schaats en de daarbij behorende kniehoek van 80-90gr.

Timing is gekoppeld aan schaatsintelligentie, zo is Kosta van mening. “Maar”, zo gaf hij aan, “het is wel trainbaar. Misschien moet je je schaatsers wel op dansles sturen om de timing te verbeteren.”, zo was zijn advies. Door schaatsplanken is o.a. de timing erg goed te trainen. Met schaatsplanken kun je de drukopbouw en valbeweging prima trainen, alleen de voorwaartse beweging is niet na te bootsen.

Tot slot nam hij ons nog even mee in zijn voorspellingen uit 2010:

Veel coaches namen zijn voorspellingen niet serieus. Maar alhoewel (nog) niet alle tijden gehaald zijn, zijn de meeste van deze tijden toch inmiddels al gereden.

Maar nu moeten we kijken naar de volgende generatie. Hoe we die moeten selecteren? Op basis van de kniehoek. “En, zo is Kosta van mening, “als coaches moeten we er alert op zijn dat we schaatsers vinden die zich comfortabeler voelen in de schaatshouding dan liggen op de bank.” “Dat is misschien een ambitieus project, maar kinderen die blij zijn en genieten als ze schaatsen en ze schaatsen ook gemakkelijk, die moet je selecteren.”

Kortom, werk aan de basisprincipes van je schaatsers, op welk niveau dan ook. “En”, zo sluit Kosta af, “blijf vragen stellen, blijf jezelf uitdagen. Verbeelding is belangrijker dan kennis. Durf out of the box te denken.”

De opname van de webinar en de pdf van zijn verhaal zijn terug te vinden via de Kennisbank.

Reacties zijn gesloten.