Masterclass Jeroen Rietvelt: veel kennis en zweten!

Een grote groep van maar liefst 30 trainers was aanwezig op de eerste van de twee Masterclasses die Jeroen Rietvelt verzorgde voor de NSTV, op 6 november in Heerde.

In de bijeenkomst zette Jeroen op inspirerende wijze uiteen wat er bedoeld wordt met krachttraining, waarom je krachttraining zou toepassen binnen schaatstrainingen en op welke wijze dat dan zou kunnen.Masterclass 6nov-01

Hij legde uit dat het belangrijk is om dwarsverbanden te leggen tussen de grondmotorische eigenschappen en te beginnen met het aanleren van basispatronen. Vanuit deze a-functionele oefeningen moet een transfer naar de doelbeweging – het schaatsen – worden gecreëerd. Functionele oefeningen met specifieke spierbelasting, hoeken, strekkingen en bijvoorbeeld tijdsduur zijn daarbij van groot belang.

Jeroen gaf veel handvaten voor de opbouw van een oefening van basis naar complex en dat je daarbij een koppeling moet maken met leeftijdscategorie en de trainingsperiode waarin je zit. De meerwaarde van krachttraining voor jeugd in de groei is dat krachttraining – met eigen lichaamsgewicht – blessurepreventief kan werken doordat bindweefsels en pezen sterker en beter belastbaar worden.

Masterclass 6nov-02In het praktijkdeel werd iedereen aan het werk gezet en oefeningen aangeleerd die je niet specifiek in een krachthonk of sportschool hoeft te doen, maar die bijvoorbeeld ook bij een landtraining kunnen worden gedaan. Als een stel sumoworstelaars liepen de trainers in squathouding met kleine Masterclass 6nov-03pasjes door de ruimte om zelf de belasting bij onder andere specifieke lunges te ervaren, waarbij het belang van een perfecte uitvoering nog eens werd onderstreept.

Met veel extra kennis en wat verloren zweet ging iedereen om 22.00 uur weer huiswaarts.

Op 20 november vindt er in Warmond een zelfde Masterclass plaats voor de trainers uit Zuidwest Nederland. Meer informatie en aanmelden.

Reacties zijn gesloten.