Meten in het schaatsen: wat kun je ermee!

Tijdens een mooie duo-presentatie door wetenschapper Jeroen van der Eb en schaatstrainer Sjoerd Geraets kregen we vrijdag 25 juni een kijkje in de wereld van het onderzoek. Waar is de wetenschap mee bezig en vooral: wat hebben we daaraan.

Want dat laatste is vooral de rol van Sjoerd in deze ontwikkelingen. “Je kunt wel een heleboel data verkrijgen, maar het gaat er uiteindelijk om ‘wat kun je ermee’?”, zo geeft Sjoerd meermalen tijdens de webinar aan. En dat er al veel mogelijk is, dat bleek uit het enthousiaste relaas van Jeroen.

Waar de afgelopen jaren vooral veel aan is gewerkt is het testen van sensoren die je aan de schaats koppelt. Onder andere het team van Jumbo Visma, maar ook de rijders van het KNSB Talent Team van Sjoerd, hebben hier veel mee getraind en ook wedstrijden mee gereden. Een belangrijke uitkomst voor Sjoerd daarbij was het ritme. Een topper houdt het hoge ritme gedurende de eerste 100m langer vast. “Ik ben daar zeker op gaan trainen. Een hoog ritme is van belang”. Een kanttekening daarbij is uiteraard dat als je je kracht in dat hoge ritme niet kwijt kunt en je slag niet meer afmaakt, je moet afvragen of dat hoge ritme dan zinvol is.

Zeker het feit dat er ook in wedstrijden mee getest kon worden, was een goede toevoeging, want uit de data blijkt dat er in een training toch heel anders wordt gereden. Jeroen: “Denk er goed over na als trainer wanneer je je rijders individueel wilt laten rijden of in een treintje. In een treintje pas je je ritme aan, snij je de bocht anders aan, moet je vaker inhouden. Kortom, je rijdt technisch anders dan optimaal.”

Waar door middel van de sensoren, die de contacttijd met het ijs meten, ook intensief naar is gekeken, is de 2-benige fase op het ijs: de zogenoemde ‘Doublestance phase’. Waar verwacht werd dat bij toppers deze fase korter zou zijn, is deze opvallend genoeg juist langer. Hoe zich dit verhoudt met een goede valbeweging, en het voorkomen van steppen, is nog iets waar Sjoerd zich verder in zal verdiepen.

Tot slot vertelde Jeroen nog kort waarmee hij op dit moment bezig is, waarbij veel trainers nu al uitkijken naar zijn volgende presentatie. Over zijn ‘nieuwe schaatstheorie’ waarover hij nu nog niet te veel kan vertellen, maar die onder andere te maken heeft met het belang van de S-curve en het ‘druk zoeken’. En over de meetschaats, die in 5 dimensies krachten en momenten kan meten op hoge snelheid.

Een zeer boeiende webinar met mooi samenspel van Jeroen en Sjoerd, die zeker naar meer smaakt. Wordt vervolgd!

De filmopname en presentatie vind je in de kennisbank.

Reacties zijn gesloten.