Periodiseren in de praktijk: wat is je plan?

Op maandag 10 mei organiseerden we een webinar over “periodiseren in de praktijk” door niemand minder dan bondscoach junioren Peter Kolder. Alweer een bomvolle (online) zaal met maar liefst 60 deelnemers.

Vooraf waren er veel vragen binnengekomen, zodat Peter de webinar zo goed mogelijk naar de wensen van de deelnemers kon insteken.

Zo startte hij ook direct met een van de vragen van een van de deelnemers: “Als je nou maar 2x in de week traint, moet je dan wel een periodisering maken?”

Tsja”, zo gaf hij aan,“periodiseren is eigenlijk gewoon een plan maken. Dus of je nou 2x in de week traint of 12x, je maakt altijd een plan.”

Peter gaf vooral inzicht in zijn manier van periodiseren. En hoe je daar in de praktijk met je eigen groep mee aan de gang gaat. Periodiseren gaat er immers om sporters de tools te geven om het beste uit zichzelf te halen en het mooiste is om dat ook nog eens op juiste moment te doen. Voordat je je plan gaat maken, begin je dan ook met een aantal vragen: wat voor groep heb je, wat vraagt deze groep van je, wat vraagt de sport van je, wat is de trainingsleeftijd en wat zijn de doelen.

Uit zijn verhaal kwam vooral naar voren dat je nadenkt over wat je gaat doen. Welke trainingen plan ik en wanneer. Wat zijn de hersteltijden van een training. Want immers, van de training zelf word je niet beter, pas van het herstel. Alleen van een coördinatie/techniektraining word je direct in de training beter.

Hij ging in op het spelen tussen spanningsveld en routine. Waarbij je in de voorbereiding meer het spanningsveld opzoekt en in de periode van taperen en pieken veel meer aan de onderkant gaat zitten van het zgn. Flow-model, in de ‘routine’.

Schaatsen gaat om uithoudingsvermogen, duur, anaeroob, vermogen, power, sprint. Dit is wel een spanning in je programma, hoeveel aeroob stop je in je programma en hoeveel richt je op de andere onderdelen. Daarnaast is het een technische sport. Ook daaraan moet dus aandacht worden besteed in je programma.

Hij gaf een mooi inkijkje in een benchmark van testgegevens. Zodat je als trainer weet waar je je junioren naar toe moet laten werken om mee te kunnen op topniveau. Ook verwees hij naar het meerjarenopleidingsplan van de KNSB waar per fase duidelijke richtlijnen staan wat jouw sporters in die fase aankunnen. Waarbij hij opmerkte dat er wel een fase mist, namelijk die van de masters. Zeker gezien de vele vragen van de deelnemers die een mastersgroep hebben, besefte hij dit hiaat bij de KNSB, die overigens wel staat voor een leven lang trainen.

Waar de KNSB een flinke stap in aan het maken is, is met de leerlijn Prestatiegedrag Langebaan. Volgens Peter is het goed dit ook mee te nemen in je periodisering. Deze leerlijn gaat verder dan alleen het mentale onderdeel en hij gaf dan ook aan: “Neem een kijkje op de site teamnlprestatiegedrag.nl en kijk eens wat je hiervan kunt meenemen”.

Uiteraard liep hij ook de verschillende trainingsmodellen zoals die van Matwejew, Tchiene en Kreer/Popov door. En hij gaf een mooi kijkje in de verdeling van trainingsarbeid van 20 jaar geleden en zoals het nu wordt gedaan.

En tot slot gaf hij een kijkje in zijn eigen periodisering voor het KNSB TalentTeam Noord. Waarbij hij ook, gezien de vele vragen over het multidisciplinair sporten, aangaf hoe hij omgaat met sporters die aangesloten zijn bij zowel het inline talentteam als langebaan. Het trainingsdagboek kwam langs, immers hoe verteren jouw sporters de trainingsbelasting. “Maak ik het programma wat ik denk dat ik maak?”, zo gaf hij aan waarom het zo belangrijk is dat je een terugkoppeling van de training krijgt.

Peter maakt voor zijn talentteam gebruik van de online toolbox van TeamNL Prestatiegedrag (Smartabase). Deze tool is specifiek bedoeld voor coaches en sporters van TeamNL en dus (nog) niet beschikbaar voor andere trainers. Maar door de koppelingen met de verschillende tools, zoals ook die van Gymaware, Forcedecks en Trainingpeaks, kan hij ook veel beter monitoren en daardoor van dag tot dag bijsturen. Dat is een enorme ontwikkeling in de loop der jaren.

Veel vragen vooraf, en veel vragen tussendoor. Kortom, periodiseren leeft. De webinar terugkijken? Je vindt hem in de Kennisbank. Daar vind je ook de pdf van zijn presentatie, alsmede een aantal tips van Peter Kolder voor boeken over periodisering.

Reacties zijn gesloten.