Webinar: “De invloed van ‘drafting’ in het schaatsen” 10 april

Op zaterdag 10 april – tijdens onze online ALV-dag – organiseren we ’s middags een webinar met oud topsprintster Floor van den Brandt over haar onderzoek naar ‘drafting’.

Drafting is het fenomeen waarbij sporters de luchtweerstand willen verlagen door zo dicht mogelijk achter hun voorganger te zitten. We weten allemaal dat het minder zwaar voelt als je lekker uit de wind achter iemand fietst, maar hoe zit dat tijdens het schaatsen? Floor deed hier onderzoek naar en gaat graag met de deelnemers aan deze webinar in gesprek over de voordelen van drafting.

De webinar bestaat uit twee onderdelen:

  1. Ondanks dat langebaanschaatsen een individuele sport is wordt er veel in teamverband getraind. Hoe kunnen schaatsers het maximale uit trainingen halen door optimaal gebruik te maken van hun teamgenoten?
  2. Wat is het mentale en fysieke voordeel per positie van de drie rijders tijdens een team pursuit en hoe gebruik je deze informatie in de praktijk?

Floor gaat graag met je in gesprek over het fenomeen drafting, wat de voordelen zijn, waar je op moet letten en hoe je het kan gebruiken om prestaties te verbeteren. Vragen zijn zeer welkom, ze maakt er graag een zo interactief mogelijke sessie van.

Wil je alvast wat meer lezen over een van de onderzoeken van Floor in de praktijk, bekijk dan dit artikel.

Over Floor van den Brandt
Floor van den Brandt is twee jaar gestopt als actief schaatster. Na Jong Oranje reed ze voor verschillende teams als Team Liga, Team Corendon en Team Afterpay. Ze nam meerdere seizoenen deel aan de World Cups en deed twee maal mee aan het WK Afstanden op haar favoriete afstand, de 500 meter. Ook werd ze meerdere keren Nederlands Kampioen Pure Sprint.

Floor heeft net haar Master Sport Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Tijdens haar afstudeerproject onderzocht ze de effecten van drafting in langebaanschaatsen en ze schreef een wetenschappelijke review over de voordelen van drafting in meerdere sporten.

ALV-dag
De lezing van Floor vindt aansluitend (na een lunch-break) aan de online ALV plaats. Meld je apart aan voor de ALV. Hier vind je de informatie over de ALV.

Wanneer?
Zaterdag 10 april
13:30-15:00 uur

Waar?
Online, via je laptop of computer

Voor wie?
NSTV-leden

Licentiepunten
2

Kosten
Leden: gratis

Aamelden
Via de ledenportaal. Voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je een uitnodiging voor de webinar, die via Zoom verloopt.

Reacties zijn gesloten.