Webinar “Meten in het schaatsen”: 25 juni

“Meten is weten!… Maar heb je er ook wat aan?”

Op vrijdag 25 juni organiseren we een webinar vanuit de wetenschap over schaatssensoren en de meetschaats. Deze online bijscholing wordt verzorgd door wetenschapper Jeroen van der Eb en KNSB Talentteam trainer Sjoerd Geraets. Het gaat er in deze webinar vooral om een stukje inkijk te geven waar de wetenschap mee bezig is in samenwerking de (sub)top.

Tot nu toe is er van alle geavanceerde meettechnieken om een beweging te analyseren, bijna niets bruikbaar op het ijs. Jeroen van der Eb heeft daarom de SkateView en de meetschaats ontwikkeld om direct feedback te kunnen geven op bepaalde prestatie (verhogende) parameters tijdens het schaatsen. Samen met Viking, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden worden op basis hiervan producten ontwikkeld die een schaatser inzicht moet geven in hun eigen prestaties.

In deze webinar neemt Jeroen ons mee in de wereld van wetenschap, onderzoek en data: “Als onderzoeker zoek ik in de data van verschillende rijders naar aanwijzingen wat goede en slechte techniek is. Welke informatie kan bijdragen tot een betere schaatsprestatie? Overleg met coaches en rijders is cruciaal om de juiste informatie te vinden”. Sjoerd: “Afgelopen winter hebben mijn rijders bijna alle trainingswedstrijden met sensoren gereden. Dat geeft veel nuttige informatie over de prestatie.”

Gewest  Fryslân in actie met de Schaatssensoren

Waar Jeroen vooral de feiten zal presenteren, zal Sjoerd voor ons de vertaalslag naar het trainerschap maken. Wat heeft Sjoerd door de verkregen data al kunnen inzetten en hoe?

Kortom, waar is de wetenschap mee bezig, in hoeverre kan de top hier al mee aan de slag en wat kunnen we, zowel (sub)toptrainers als trainers van regionale wedstrijdschaatsers, in de toekomst te wachten?

Over de sprekers

  • Jeroen van der Eb studeerde van 1985 tot 1989 fijn mechanische techniek aan de hts in Hilver­sum. Na een studie technische natuurkunde promoveerde Van der Eb in 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen in de experimentele natuurkunde. Aan de Vrije ­Universiteit ­Amsterdam (VU) startte hij in 2008 met onderzoek naar biomechanica van het turnen. In 2016 richtte hij zijn onderzoek op het schaatsen bij zowel de VU als de TU Delft. Op de VU ontwikkelde hij de geïnstrumenteerde meetschaats. Sinds 2019 is hij verbonden aan de Universiteit Leiden. Daar doet hij onderzoek naar feedback die schaatsers krijgen met behulp van schaats­sensoren en de meetschaats.
  • Sjoerd Geraets startte al op jonge leeftijd met schaatsen bij een ijsclub in Venlo. In zijn jeugd trainde hij bij een Duitse baanselectie in Grefrath, kwam hij uit voor baanselectie Amsterdam en nam deel aan verschillende NK’s. In 2006 vertrok hij naar Duitsland om daar voor het nationale team als materiaalexpert en sporter aan de slag te gaan. Na zijn studie bewegingswetenschappen en trainersopleiding ging hij aan de slag bij Team Haven Amsterdam en Baanselectie Haarlem. Sinds 2014 werkt Geraets fulltime voor KNSB Talent Team Noordwest.

Wanneer?
Vrijdag 25 juni
16.00-17.30 uur

Waar?
Online

Voor wie?
NSTV-leden vanaf niveau ST3

Licentiepunten
2

Kosten
Leden: gratis

Aanmelden
Via de ledenportaal. Voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je een uitnodiging voor de webinar, die via Zoom verloopt.

Reacties zijn gesloten.