Webinar Staying on track: meten is niet altijd weten

Met 53 deelnemers hadden we een top opkomst bij de webinar die we vrijdag 12 februari organiseerden in samenwerking met Inge Stoter over haar proefschrift “Staying on track; de weg naar topprestaties op de schaatsmijl”.

Ondanks dat de webinar samenviel met natuurijs en de WK Afstanden, wist Inge de deelnemers zo’n twee uur lang te boeien met een praktische vertaling van haar proefschrift.

Op basis van de prestaties van topschaatsers zijn prestatiebenchmarks gemaakt voor schaatsers van 13-26 jaar. Hiervoor werd gebruikgemaakt van een database over twintig jaar.

Het doel van het onderzoek is 2-ledig:

  1. Includeren we de juiste atleten: verlies van talenten minimaliseren.
  2. Eigen ontwikkeling: met de daarvoor ontwikkelde tools kun je realistische doelen stellen en voorspellen hoeveel jouw schaatser(s) vooruit kunnen gaan.

Om de ontwikkeling van de schaatsprestaties te verklaren, zijn pacing gedrag (indeling van de race), techniek en spiervermoeidheid in kaart gebracht. Het onderzoek naar pacing en techniek is gedaan bij meer dan 200 junioren die schaatsen op het hoogste niveau in Nederland.

Pacing gedrag blijkt bij junioren op lange termijn te veranderen, waarbij betere junioren zich meer ontwikkelen richting pacing gedrag dat lijkt op dat van topschaatsers. Beter presterende junioren kunnen hun snelheid in het midden van de race beter vasthouden en kenmerken zich door een betere techniek met lagere knie- en afzethoeken. Op korte termijn lijken schaatsers hun pacing gedrag moeilijker aan te kunnen passen.

“Meten is niet altijd weten”, gaf Inge meerdere malen aan. En zo eindigde ze haar verhaal ook: “Juist die hele bijzondere topatleet ontwikkelt zich anders dan de rest. Wees daarom altijd kritisch op de data die je gebruikt, elke atleet is anders. Gebruik deze wetenschappelijke informatie als objectieve manier om je eigen gedachten te staven, te ondersteunen of juist te challengen. Probeer daarmee succes te halen met je eigen atleten.”

Op de website stayingontrack.nl vind je het complete proefschrift, maar ook een drie minuten durend filmpje dat het proefschrift in een notendop weergeeft.

De coachingtools die Inge deelde, vind je hier:

  • Performance tracker (om de prestaties van jouw junioren te vergelijken met topschaatsers)
  • Pacing profiler (om de pacing (race indeling) van jouw junioren te vergelijken met top junioren)

Zowel de PDF van haar presentatie als de filmopname van de webinar vind je in de kennisbank van onze Ledenportaal.

Reacties zijn gesloten.